ULUSLARARASI KARDEŞ OKUL UYGULAMASI
Bakanlığımız Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğünce koordine edilen Uluslararası Kardeş Okul Uygulaması kapsamında 2008/48 nolu Genelge yürürlükten kaldırılarak 2019/11 nolu Genelge yürürlüğe konmuştur.
Uluslararası Kardeş Okul Uygulaması ile Bakanlığımız bağlı resmî ve özel okullar/kurumlar ile yabancı ülkelerde bulunan, aynı seviyede ve öncelikle aynı türde olan okullar/kurumlar arasında;
? İletişim ağı oluşturulması,
? Ortak kültürel değerlerin kuvvetlendirilmesi,
? Dil, tarih, kültür ve eğitim sistemlerinin daha iyi tanıtılması,
? Barış, sevgi, kardeşlik ve dostluk duygularının geliştirilmesi,
? Yazılı ve görsel yayınların değişimine önem verilmesi,
? Teknolojik gelişmelerin paylaşılması,
? Karşılıklı çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi,
hususlarına yeni bir ivme kazandırmayı hedeflemektedir.
Genelge gereğince ilimizde İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı başkanlığında Uluslararası Kardeş Okul Uygulaması İl Koordinasyon Kurulu oluşturulmuştur. (Ek3)
Müdürlüğümüze bağlı tüm resmi / özel okul ve kurumlarımız arasından Uluslararası Kardeş Okul Uygulamasına imkânı olan okullarımızın katılımını sağlamak amacıyla bir planlama yapılmıştır. Bu bağlamda okullarımız için 2 yol haritası geliştirilmiştir.
1. YOL HARİTASI
Devletimizin diplomatik ilişkisinin bulunduğu herhangi bir yabancı ülkede faaliyet gösteren bir okul/kurum ile bağlantısı olan ve bu uygulamaya birlikte katılmak isteyen okul/kurumlar için;
1. Okul/kurum müdürlüğü ve yabancı okul kurum müdürlüğü ile Ek 1 ve Ek 2 belgeleri hem Türkçe hem de İngilizce dilinde karşılıklı doldurur ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl Koordinasyon Kuruluna sunar.
2. Koordinasyon Kurulu başvuruyu inceleyerek İlgili Genel Müdürlüğe gönderir.
3. Genel Müdürlük başvuruyu inceler ve görüş almak amacıyla Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne sunar.
4. Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün onayı sonrasında ilgili Genel Müdürlük Tarafından İl Koordinasyon Kuruluna dönüş yapılır ve uygulama yürürlüğe girer.
2. YOL HARİTASI
Devletimizin diplomatik ilişkisinin bulunduğu herhangi bir yabancı ülkede faaliyet gösteren bir okul/kurum ile bağlantısı olmayan ve bu uygulamaya katılmak isteyen okul/kurumlar için;
1. Uluslararası Kardeş Okul Uygulamasına katılmak isteyen ancak kendi imkânları herhangi bir ülkeden ortak bulamayan okul/kurum müdürlüğü yalnızca Ek 1 formu doldurarak Kardeş Okul Uygulamasına katılmak istediğini ve kendisine uygun bir okul ile eşleştirilme talebini resmi yazı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl Koordinasyon Kuruluna sunar.
2. İl Koordinasyon Kurulu başvuruyu inceleyerek öncelikle ARGE birimi aracılığı ile okul eşleştirmesine çalışır
3. ARGE birimi aracılığı ile bir ortaklık sağlanamazsa İl Koordinasyon Kurulu okul / kurumun talebini İlgili Genel Müdürlüğe gönderir.
4. Genel Müdürlük başvuruyu inceler ve görüş almak amacıyla Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne sunar.
5. Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün onayı sonrasında İl Koordinasyon Kuruluna dönüş yapılır ve uygulama yürürlüğe girer.
Ek-1 Uluslararası Kardeş Okul-Kurum Uygulaması Bilgi Formu
Ek-2 Uluslararası Kardeş Okul-Kurum Protokolü