TÜBİTAK 4004 Tarım Okuryazarlığı ile Yeşil Tarım Projesi
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan projemizin amacı, tarım potansiyeli yüksek olan ülkemizde, tarım kavramları ve bilgilerinin kazanılması için ortam oluşturan etkinliklerle, tarım bağlamında dezavantajlı olan öğrencilerin tarım okuryazarlık düzeylerini arttırmaktır.
Hedeflerimiz ise;
-nitelikli insan gücü için öğrencilerin tarımla ilgili meslek seçimlerinde etkili olmak
-tarımsal hedeflere ulaşabilme noktasında öğrencilerin bilimsel çalışma ve tarımsal uygulama yapabilmelerini sağlamak
-öğrencilerin tarımın sosyal, küresel önemini ve tarım politikasına yönelik farkındalık oluşturmasını sağlamak
-bitkisel ve hayvansal ürünlere ilişkin tarımsal ürünlerin işlenme basamakları ve ürün dağıtımı konularında temel bilgi ve becerilere sahip olabilmeleri için ortamlar oluşturmaktır.
Projemizdeki tüm etkinlikler tarım okuryazarlığı 7 alt öğe çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu alt bileşenler; tarımın sosyal ve küresel önemi, tarımda halkın politikası, doğal kaynaklar ve çevre ile tarımın ilişkisi, bitkisel ürünlerin üretimi, hayvansal ürün üretimi, tarımsal ürünlerin işlenmesi, tarımsal ürünlerin dağıtımı ve pazarlanmasıdır. Tarım okuryazarlığı etkinliklerini destekleyen ek etkinliklerde yer almaktadır. Bunlar; tarım teknolojisi, sürdürülebilir tarımda uzay teknolojisi, tarım konulu sanat ve web 2.00 etkinlikleri ve drama etkinlikleridir.
Projemizde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü ile işbirliği protokolü imzalanmış olup karşılıklı sorumluluklar teminat altına alınmıştır. Bu durum yapılabilirlik kısmımızı güçlendirmektedir. Proje ekibimizde 1 yürütücü, 1 araştırmacı, 14 eğitmen, 5 rehber ve 1 sağlık personeli yer almaktadır. Projemizi 23-29 Haziran 2024 tarihinde (6 gece, 7 gündüz) gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Türkiye genelinde çağrıya çıkılacak olan projemizin hedef kitlesini, tarım bağlamında dezavantajlı 30 kişilik 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır.
Konaklama ücretsiz olarak pansiyonlu devlet okulunda yapılacaktır.